ЕЦБ ще надзирава всяка банка с над 30 млрд. евро актив в еврозоната


ЕЦБ ще надзирава всяка банка с над 30 млрд. евро актив в еврозоната
Снимка:

1050

Среднощните заседания се превърнаха в истинска мода в Европа, след като късно снощи финансовите министри на страните-членки на еврозоната се споразумяха по параметрите на новия надзорен банков механизъм (SSM), който ще се прилага в границите на валутния съюз на ЕС.

Приемането на споразумението означава, че около 200 европейски банки попадат под директния надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Би Би Си. В еврозоната има 6200 банки. Споразумението обаче трябва да получи одобрение и на днешния Европейски съвет, което се счита за чиста формалност.

Съгласно параметрите на новия механизъм всяка банка, която има активи на стойност над 30 млрд. евро, ще бъде наблюдавана директно от ЕЦБ. Освен това ЕЦБ ще може да се намесва и по отношение на по-малки заемодатели и банки, ако се появи признак, че при тях има криза.

Новото в механизма е, че сега ЕЦБ има правомощия да затваря банки, които не спазват финансовите правила в еврозоната. Освен това споразумението на практика отваря означава, че ЕЦБ ще поеме контрола над Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF, ESM).

Според повечето специалисти за приемането на SSM няма да има нужда да се променя Лисабонския договор. Механизмът се счита за основата на новия банков съюз на Европа. Тепърва обаче трябва да се „подковат” юридически идеите за единна схема за гаранция на депозитите и за механизъм за подкрепа на изпаднали в затруднение банки.

Новият механизъм трябва да започне да действа от 1 март 2014 година.

Ивайло Петров

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички