ЕЦБ спря плащанията към голяма латвийска банка


ЕЦБ спря плащанията към голяма латвийска банка
Снимка: Getty Images / Guliver

2577

Европейската централна банка съобщи, че е замразила плащанията на третата по големина банка в Латвия, чийто финансово положение се влоши след като Вашингтон я обвини в пране на пари.

„Временно и до второ нареждане, е в сила забрана на всички плащания на банка ABLV (Ей Би Ел Ви) по финансовите й пасиви”, обяви ЕЦБ, цитирана от AFP.

Латвийската банка съобщи, че „въз основа на инструкциите на ЕЦБ, за стабилизиране на създалата се ситуация комисията за надзор на финансовия и капиталов пазар реши да наложи от 19 февруари за ABLV Bank платежни ограничения върху дебитните операции с клиенти”.

За пръв път ЕЦБ използва правомощията си за налагане на мораториум откакто пое надзора върху банковите задължения в еврозоната през 2014.

Американското министерство на финансите миналата седмица посочи ABLV като „институция, предизвикваща най-голяма загриженост относно пране на пари” и я обвини във връзки със севернокорейската оръжейна програма.

Финансовото състояние на ABLV, което досега беше стабилно, бързо се влоши откакто достъпът й до финансовата система беше прекъснат и дори заплашва оцеляването на банката.

В края на септември 2017 балансът на банката възлизаше на около 3,6 млрд. евро, с 1 млрд. евро заеми и 2,7 млрд. депозити.

Само два дни преди мораториума на ЕЦБ, латвийският надзорник FCMC излезе със съобщение, че капиталовите и ликвидните показатели – ключови индикатори за финансовото състояние на банката, са в добра форма.

Днешното решение на ЕЦБ беше предшествано от ареста на гуверньора на Латвийската централна банка Илмарс Римсевичс, който е в управляващия съвет на ЕЦБ. Той беше беше задържан в събота от латвийското Бюро за предотвратяване на корупцията (KNAB).

Според запознат източник, няма връзка между случая с ABLV и ареста на гуверньора.

ABLV поиска от Латвийската централна банка заем от 480 млн. евро срещу част от наличните й ценни книжа.

Латвийската банка даде на ABLV кредит от 97,5 млн. евро, съобщи информационната агенция Би Ен Ес като се позова на Централната банка.

Латвийският финансов министър Дана Рейзниеце-Озола каза по Латвийското радио, че последните събития в банковия сектор не са белег на криза във финансовата система на страната, а са по-скоро криза на репутацията на финансовия сектор.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички