ЕЦБ свали основната си лихва до нула


ЕЦБ свали основната си лихва до нула
Снимка: Getty Images / Guliver

6670

Европейската централна банка (ЕЦБ) неочаквано намали основния си лихвен процент до нулеви нива от предходните 0,05%. Съответното решение бе прието днес (10 март) след заседание на Управителния съвет на ЕЦБ, се съобщава на интернет страницата на финансовия регулатор. Това означава, че ЕЦБ иска да подтикне бързи инвестиции в задъхващата се икономика на еврозоната.

Лихвеният процент по пределното кредитно улеснение се намалява до 0,25% от 0,3%. Депозитната лихва пада с 10 базисни пункта от -0,3 до -0,4%. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране е понижен с 5 базисни пункта до 0%.

Разширен е и обемът на изкупуваните активи от 60 на 80 млрд. евро месечно, като това влиза в сила от април, уточнява БГНЕС.

Песимистичните прогнози за икономическия растеж в еврозоната и инфлацията принудиха европейския регулатор през март 2015 г. да започне програма за количествени улеснения (бел. ред. - печатане на пари). Новината, че банката ще похарчи десетки милиарди повече за съживяване на хронично слабата икономика на еврозоната предизвика рязко рали на фондовите пазари.

Европейските акции се повишиха, а еврото потъна спрямо долара след решението на ЕЦБ за първи път да въведе нулеви лихвени проценти и да разшири програмата за стимулиране на икономиките.

В ранния следобед акциите в Париж се покачиха с 3%, а еврото се разменяше за 1,0845 долара.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички