ЕЦБ вероятно ще удължи програмата си за "количествени улеснения"


ЕЦБ вероятно ще удължи програмата си за "количествени улеснения"
Снимка: Getty Images / Guliver

2248

Европейската централна банка е по-вероятно да разшири срока на действие на програмата си за "количествени улеснения" на следващото заседание в началото на декември след изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, твърдят анализатори, цитирани от The Wall Street Journal.

На срещата си на 8-и декември, политиците от ЕЦБ се очаква да вземат решение за бъдещето на програмата за месечни покупки на активи за 80 млрд. евро (програмата за "количествени улеснения" за общо 1,7 трлн. евро). Към настоящия момент тази стимулираща програма на централната банка трябва да приключи в края на март 2017-а година.

Нестабилността на финансовите пазари в резултат от победата на г-н Тръмп дава на президента на ЕЦБ Марио Драги още един аргумент, за да направи това, което той иска да направи така или иначе, а именно - удължаване на срока на действие на "количествените улеснения" с до шест месеца по време на следващата среща на ЕЦБ през декември, заяви Холгер Шмийдинг - икономист от Berenberg Bank в Лондон, цитиран от БНР.

По-рано днес Беноа Кьоре, който един от шестимата членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви, че централната банка ще продължава да подкрепя възстановяването на еврозоната с оглед на несигурния международен климат.

Според него, настоящите политики на ЕЦБ остават подходящи и ще продължават да бъдат подходящи, докато инфлацията не се върне ясно обратно към целевото ниво на банката от малко под 2%.

Някои политици от ЕЦБ, в т.ч. президента на Бундесбанк Йенс Вайдман, нееднократно посочиха, че са скептични по отношение на поредно удължаване на програмата за "количествени улеснения", позовавайки се на възможните рискове и на странични ефекти за икономика на еврозоната, оценявана на 10 трлн. евро.

Въпреки това, изненадващият изход от президентската надпревара в САЩ може да наклони посоката на дебатите в полза на допълнително свежо стимулиране, твърдят анализатори. Те визират факта, че ЕЦБ подчерта нееднократно, че следи внимателно условията на финансовите пазари и е готова да действа отново, използвайки всички инструменти на свое разположение, ако има опасност за неосъществяване на заложените инфлационни цели.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички