ЕЦБ започва да изкупува дългови книжа


ЕЦБ започва да изкупува дългови книжа
Снимка: Getty Images

1269

Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира програмата за изкупуване на дългови книжа. До септември догодина банката ще внася по 60 млрд. евро месечно в икономиката на еврозоната. Програмата, станала известна като "Планът Драги", е общо за повече от един трилион евро. Основната ѝ цел е борбата с дефлацията, припомня БНР.

Още миналата седмица, президентът на банката Марио Драги прогнозира, че инфлацията в еврозоната ще се движи около нулата, което е значително под прогнозата от декември, когато Европейската централна банка очакваше потребителските цени да се вдигнат с 0,7 на сто тази година.

Програмата също така цели ускоряване на икономическия растеж в еврозоната, като последните прогнози на банката са за увеличаване на брутния вътрешен продукт на еврозоната от 1 на 1,5 на сто тази година и до 1,9 на сто догодина.

"Планът Драги", който реално представлява печатане на пари, може да бъде прекратен предсрочно, ако експертите от централата във Франкфурт видят, че той дава резултат преди планирания край през септември 2015-а година. Миналата седмица ЕЦБ запази и рекордно ниската си основна лихва от 0,05 на сто.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички