Единната данъчна сметка – основна тема на Тристранката


Единната данъчна сметка – основна тема на Тристранката
Снимка:

720

Въпросът с единната данъчно-осигурителна сметка бе сред основните неща, обсъждани на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи Нова телевизия. Правителството предлага при внасяне на вноска, първо да се погасяват главниците, а след това - лихвите.

Най-честите проблеми около единната данъчно-осигурителна единна сметка, са, че фирми и хора в недобро финансово състояние трупат дългове към държавата, а когато внесат първата си вноска, системата автоматично погасява най-старите им, а не текущите задължения.

Някъде по веригата се бавят декларациите, които да уточняват, че тези пари трябва да отидат за осигурителните вноски на хората. Подобен проблем срещат и самоосигуряващите се, и работодателите.

Повечето от социалните партньори се обединиха около идеята, че действително има проблем с единната данъчно-осигурителна сметка. За да се избегнат част от тези проблеми, синдикатите предлагат да се въведат две сметки – една - само за данъчни, а другата – само за осигурителни вноски. Такава промяна обаче на този етап не се обсъжда.

В Националния съвет за тристранно сътрудничество се обединиха и около идеята да се въведе обратното начисляване на данък добавена стойност за сделките със зърнени продукти. Тоест, производителите да продават продукцията си без ДДС, а налогът да се внася от купувача. Така щели да се избегнат злоупотребите в най-проблемния сектор.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички