ЕИБ е свила кредитирането с една пета


ЕИБ е свила кредитирането с една пета
Снимка: Getty Images/Guliver

2512

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е намалила кредитирането с около 20% през миналата година, а през тази планира да го запази на ниво от 60 млрд. евро. Това заяви президентът на банката Вернер Хойер, цитиран от Reuters.

Банката също така се подготвя за всички възможни сценарии на Brexit, включително излизане на Великобритания от ЕС без сделка в края на месец март. В ход са планове останалите 27 държави - членки на ЕС да запълнят капиталовата дупка, предизвикана от напускането на Великобритания, дори в случай на Brexit без сделка, който би създала внезапен дефицит без никакъв преходен период, посочи Вернер Хойер на пресконференция на ЕИБ, уточнява националното радио.

Хойер отбеляза, че намаляването на кредитирането през 2018-а година се дължи на подобрените икономически условия в ЕС, което е позволило на банката да инвестира по-малко средства и да се концентрира върху по-рискови и по-печеливши проекти.

Въпреки сигналите за забавяне в няколко европейски икономики, банката ще запази подобно ниво на финансиране и през настоящата година, допълни той.

Оттеглянето на Великобритания от единния блок ще лиши ЕИБ от един от най-големите ѝ акционери - от 3,5 млрд. евро британски платим капитал и от 35 млрд. евро от капитала на Великобритания в самата банка, като тези средства са ключови за банката, за да поддържа топ кредитния си рейтинг на ниво от "ААА" и ниските разходи за финансиране.

Разликата във внесения капитал ще бъде покрита с резервите на банката, посочи Хойер, докато капиталовата дупка ще трябва да бъде запълнена пропорционално от 27-те останали правителства на ЕС.

Той също така заяви, че официалната сделка ще бъде подпечатена едва, след като има яснота относно процеса за излизане на Великобритания от ЕС.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички