ЕК одобри 100 млн. евро за малките и средни предприятия


ЕК одобри 100 млн. евро за малките и средни предприятия
Снимка: Getty Images

2156

Европейската комисия одобри програма от 100 милиона евро за малките и средни предприятия в Румъния, съобщават румънски медии, цитирани от БГНЕС.

Оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия" се отнася за периода 2014-2020 година. Стойността на инвестициите, предлагани чрез Европейския фонд за регионално развитие в следващия период се очаква да нарасне до 400 милиона евро, а дори и повече, благодарение на ефекта на лоста за частните инвестиции в кредити за малки и средни предприятия, посочва вестникът, цитирайки кабинета на еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу.

Програмата за Румъния е четвъртата от този вид за периода 2014-2020 година. Нейната цел е държавите-членки да бъдат подтикнати да използват общата инициатива на ЕК и Европейската инвестиционна банка за стимулиран достъп до финансова помощ за малките европейски предприятия, сблъскващи се с финансови ограничения.

„В страна, в която малките и средни предприятия представляват над 99 на сто от общия брой предприятия и която се сблъсква със сериозна нужда от външна финансова помощ тази програма е важна точно за предприемачите с намерение да получат достъп до кредитни линии при по-добри условия... Тази инициатива ще позволи на малките и средни предприятия да бъдат по-иновативни и конкурентоспособни и да стъпят на регионални, национални и международни пазари”, гласи позицията на Крецу.

Според вицепремиера и министър на регионалното развитие и публична администрация, Василе Данко, инициативата е иновативен инструмент, предназначен за стимулиране на конкурентната способност.

Скорошен анализ, направен в Румъния, показва, че до 2020 г. дефицитът във външното финансиране на малките и средни предприятия ще представлява близо 3,4 млрд. евро.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички