ЕК предлага мерки за укрепване на европейските банки


ЕК предлага мерки за укрепване на европейските банки
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

2141

Европейската комисия излезе с предложения за нови мерки за укрепване на банките в ЕС.

"След финансовата криза ЕС работи по промени на финансовото законодателство за възстановяване на стабилността и доверието на пазара. Днешните предложения въвеждат новости от съществено значение за по-нататъшното укрепване на способността на банките да устояват на възможни сътресения", посочват от пресслужбата на ЕК.

Предложени са промени в регламента и директивата за капиталовите изисквания, директивата за възстановяване и преструктуриране на банките и регламента за единния механизъм за преструктуриране.

Брюксел предлага например да се въведат допълнителни капиталови изисквания в областта на пазарния риск и опасността от неизпълнение от страна на контрагента. Сред другите предложения са прилагане на методики, които по-точно отразяват действителните заплахи, на които са изложени банките; задължителен коефициент на ливъридж за предпазване на институциите от прекомерен ливъридж; задължителен коефициент на стабилност на нетното финансиране.

Занапред ще се изисква глобалните системно значими институции да поддържат минимални равнища на капитал и други инструменти, които да поемат загуби в случай на преструктуриране. Идеята на мярката е да се сведе до минимум опасността за поемане на загуби от данъкоплатците.

Другата част от мерките са в подкрепа на кредитирането на малките и средните предприятия и на финансирането на инфраструктурни проекти. Друга идея е да се намали административната тежест за по-малки банки с опростен профил, най-вече по отношение на изискванията за възнагражденията.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички