ЕК с предложение за мащабна реформа на събирането на ДДС


ЕК с предложение за мащабна реформа на събирането на ДДС
Снимка: Getty Images / Guliver

2543

Европейската комисия официално оповести плановете си за най-голямата реформа по отношение на ДДС от 25 години насам.

Реформата се обляга на четири фундаментални принципа. Те са:

1. В рамките на ЕС ДДС да бъде събиран при трансгранична търговия. В момента трансграничната търговия в Европа не се облага с ДДС, което позволява измами.

2. One Stop Shop. Предвижда се бизнеса да може да подава декларации за извършените операции в единен за ЕС портал, като декларациите ще се подават на родния език на съответния търговец и ще са по правилата за събиране на ДДС в държавата по регистрация на фирмата. След това страните-членки ще си превеждат събрания ДДС директно.

3. ДДС винаги се плаща в страната-членка, където се намира крайния потребител, като се събира ставката, определена от тази страна-членка. Този принцип действа по отношение на електронната търговия.

4. Опростяване на правилата за издаване на фактура, като това ще позволи на продавачите да изготвят фактури съгласно законите на държавата-членка, в която са ситуирани, дори и когато става въпрос за трансгранична търговия.

ЕК смята, че новата реформа ще улесни бизнеса административно. При сега действащите правила за ДДС компаниите, които осъществяват трансгранична търговска дейност, биват облагани с 11% по-висока ставка по отношение на ДДС спрямо тези, които не извършват трансгранична дейност. Опростяване на системата за събиране на ДДС в ЕС ще доведе до спестяване на 1 млрд. евро за бизнеса, смятат европейските чиновници.

Оценките на Брюксел са, че в момента държавите-членки на ЕС губят годишно от несъбран ДДС 150 млрд. евро, а 50 млрд. евро от тези средства „изчезват“ заради трансгранични измами по отношение на ДДС. Това прави по 100 евро на европеец годишно.

За да стане реформата факт, Европейският съвет т.е. държавите-членки ще трябва да дадат съгласие. Освен това предложението на ЕК трябва да мине през консултация и в Европейския парламент.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички