Експерт: Италия е в „контролирана нестабилност”


Експерт: Италия е в „контролирана нестабилност”
Снимка:

617

Италия в момента се намира в период на контролирана нестабилност, но ако положението се влоши, последиците ще бъдат много вредни. Това заяви американският икономист и преподавател в Нюйоркския университет Нуриел Рубини, предаде БГНЕС. Според него несигурността в страната във връзка с бъдещето на Силвио Берлускони може да доведе до предсрочни избори през 2014 г.

Икономистът предвижда, че цялата нестабилност в страната може да окаже влияние на присъствието й на финансовите пазари още тази седмица. Той предупреди, че инвеститорите могат да започнат да реагират негативно съвсем скоро.

Миланската фондова борса регистрира спад с 1,75% в сутрешната търговия, а разликата в лихвите по 10-годишните държавни ценни книжа на Италия и Германия нарасна до 244 базисни пункта (2,44 процентни пункта), което е признак за повишена тревога. Правителството на Енрико Лета трябва да реши най-късно до събота как да реформира изключително непопулярния имотен данък, за който партията на Берлускони Народ на свободата настоява да бъде напълно отменен.

Привържениците на Берлускони заявиха, че могат да свалят правителството, ако гласът им не бъде чут. Мнозина наблюдатели смятат, че дебатът за данъка е претекст за увеличаване на напрежението върху политическите опоненти, за да се намали това върху Берлускони, който може да бъде изключен от парламента заради присъдата му за данъчна измама по-рано този месец.

"Нашият най-вероятен сценарий е избори в началото на 2014 г., но не изключваме те да са дори по-рано. Пазарите откликват по подобен начин", заяви Рубини. "Ако няма решение, разликата ще нарасне до 300 (3,0 процентни пункта) до няколко дни и спокойният период за италианската фондова борса ще приключи. Запасите на банките ще пострадат особено силно, а лихвите по кредитите ще продължат да растат. Колкото по-скоро са изборите, толкова по-тежки ще са щетите за ценните книжа", допълни икономистът.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички