Експерти готвят потребителски рейтинг на банките у нас


Експерти готвят потребителски рейтинг на банките у нас
Снимка:

411

Потребителски рейтинг на всяка банка в България по случай Деня на банкера (6 декември) подготвят експертите от Angrysheep.org.

Основните цели, които си поставят организаторите на проекта в лицето на експертите Любомир Христов, Васил Кендов, Пламен Недев и Марин Маринов, са изготвяне на рейтинг за прозрачността в дейността и условията на всички представени в България банки, информиране на потребителите на кредитни услуги за възможността да получат важна пред-договорна  информация, както и запознаване на потенциалните кредитоискатели с желанието на конкретната банка да комуникира с тях преди подписването на договор.

Рейтингът ще показва отвореността на съответната банка към клиентите, добрите и лошите практики, адекватната комуникация при възникнали проблеми, както и спазването на българското и европейското законодателство.

На 6 декември, т.е. в петък, проектът ще стартира, като рейтингът ще се изготвя на базата на информация, събирана от потребители, която след това ще се оценява. Всеки желаещ да участва, може да провери условията в сайта на „разгневените овце”. Като крайна дата на проекта е обявен 1 март, 2013 година.

Любомир Христов е един от експертите, които предложиха законодателни промени по отношение на работата на банките у нас в рамките на организирано от "Движение за България" на Меглена Кунева събитие.

Христов настоява за отмяна на законодателен текст, който позволява на банките да отнемат имот по облекчена процедура (чл. 417, т.2 от Гражданско-процесуален кодекс). Друго предложение на Христов касае създаването на орган, който да упражнява надзор по отношение на действията и поведенията на банките - т. нар. "финансов омбудсман".

Най-важното предложение обаче е да се изготви Закон за фалита на физическите лица. Това е важно, за да стане ясно кои са кредитополучателите, които не искат да си връщат заемите и тези, които не могат.

Ивайло Петров

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички