ЕП одобри единен банков надзор


ЕП одобри единен банков надзор
Снимка:

617

Европейският парламент е дал одобрението си за изграждането на система на банков надзор на европейско ниво, която ще започне да действа от септември 2014 г. Това съобщиха от пресслужбата на ЕП, цитирани от БГНЕС.

Механизмът ще постави 150 от най-големите банки в ЕС под прякото наблюдение на Европейската централна банка. Депутатите укрепиха прозрачността и отчетността на системата и възложиха на Европейския банков орган да разработи надзорни практики, които надзорните институции в отделните страни ще трябва да спазват.

Системата на банков надзор ще бъде задължителна за всички страни членки на еврозоната и ще бъде отворена за всички останали страни от ЕС. Депутатите в ЕП направиха важен принос към правилата с настояването си за такъв модел на вземане на решения, който ще позволи на страните извън еврозоната да участват като равностойни партньори. Докладчици на ЕП по двата законодателни текста бяха Мариане Тайсен (ЕНП, Белгия) и Свен Гиголд (Зелени/ЕСА, Германия). И двата доклада бяха приети от Парламента с голямо мнозинство.

Въпреки че споразумение за изграждането на системата беше постигнато със страните-членки още през април, ЕП и ЕЦБ трябваше да уредят въпроса как да се гарантират демократичната отчетност и прозрачността на надзорните функции на ЕЦБ. Новата система води до прехвърлянето на съществени надзорни правомощия от национално на европейско ниво. Затова депутати от Европейския и националните парламенти настояваха, че подобно прехвърляне на правомощия изисква установяването на съизмеримо ниво на демократичен контрол върху новия надзорен орган.

Съгласно законодателните текстове и свързаното с тях междуинституционално споразумение между ЕП и ЕЦБ Европейският парламент ще има широк достъп до информация. Това включва получаването на "пълен и смислен протокол, който позволява разбирането на водената дискусия, включително анотиран списък на решенията". Председателят на надзорния съвет ще трябва да се явява на редовни изслушвания в парламента. За засилване на отчетността на системата, на Парламента се дава право да одобри заедно със Съвета председателя и заместник-председателя на надзорния съвет, а също и да поиска тяхното отстраняване. ЕП ще може също така да провежда разследвания на сериозни грешки на надзорния орган. Отделните депутати ще могат да задават въпроси в писмена форма на органа и да получават бърз отговор.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички