ЕС бави удължаването на санкциите срещу Русия


ЕС бави удължаването на санкциите срещу Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

1529

Постоянните представители на страните от ЕС отложиха разглеждането на въпроса за удължаването на икономическите санкции срещу Русия. Това съобщиха дипломатически източници, цитирани от AFP.

Очакваше се на вчерашната си подготвителна среща представителите да съгласуват без обсъждане продължаване с още 6 месеца на санкциите срещу Русия, въведени заради конфликта с Украйна. Санкциите изтичаха на 31 януари 201 година.

Но според дипломатически източник „тази точка бе махната от дневния ред” на срещата. И на днешната си официална среща представителите на страните ще обсъждат други въпроси.

„Нещата висят… Някои страни искат решението да бъде взето на срещата на върха идната седмица”, заяви източникът, добавяйки, че на това държи Италия.

Има известно объркване заради следващата стъпка, признаха събеседници на агенцията. „Нещата зависят от италианците, които очакват решението на (премиера) Ренци. Възможно е този въпрос отново да бъде повдигнат днес или утре, а може и да бъде прехвърлен на срещата на външните министри в понеделник”, поясни един от източниците.

В сряда италианската телевизия RaiNews 24 съобщи, че Италия настоява да започнат „политически дебати” относно продължаването на санкциите срещу Русия. По данни на телевизията, която се позовава на дипломатически източници, Италия не одобрява автоматичното продължаване на санкциите с 6 месеца и се е обърнала към ротационният председател на ЕС да се обсъди въпроса.

Продължаването на икономическите санкции трябваше да бъде одобрено от постоянните представители на ЕС тази седмица. След това то трябва да бъде одобрено и от външните министри на срещата им на 14 декември, а формалното решение трябва да стане на срещата на върха на 17-18 декември в Брюксел.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички