ЕС и МВФ дават 4 млрд. евро заем на Румъния


ЕС и МВФ дават 4 млрд. евро заем на Румъния
Снимка:

595

Завършиха преговорите за ново двегодишно споразумение между ЕС, МВФ и Румъния, предаде БГНЕС. Според договорката институциите ще отпуснат на северната ни съседка кредитна линия от 4 млрд. евро.

"Румънските власти не предвиждат да теглят парите по кредита", заяви Андреа Шахтер, ръководителка на мисията на МВФ в Румъния на пресконференция в Букурещ. Новото споразумение, третото от 2009 г. насам, трябва да получи одобрението на Управителния съвет на МВФ, вероятно през септември, допълни тя.

Според Шахтер Румъния ще трябва да се съсредоточи върху ускоряването на реформите, главно в енергетиката и транспорта, като затвърди постигнатата икономическа стабилност с предишни споразумения. "Структурните реформи ще помогнат на Румъния да използва по-добре потенциала си за икономически растеж", подчерта тя.

МВФ промени прогнозата си за растежа на Румъния от 1,6 на 2% за 2013 г. и общо 2,25% ръст за 2014 г. Износът и земеделието трябва да са моторите на растежа на страната. Шахтер призова Букурещ да запази политиката си на фискална консолидация "с цел достигане на публичен дефицит от 2,3% през 2013 г. и 1% през 2015 г.".

Лявоцентристкият премиер Виктор Понта заяви преди време, че Румъния се нуждае от ново споразумение с МВФ и ЕС, за да засили надеждността си на пазарите и сред инвеститорите. През 2009 г. страната, която все още е в рецесия, получи заем от 20 млрд. евро от МВФ и ЕС в замяна на драконовски мерки за строги ограничения на разходите. През март 2011 г. беше сключено ново превантивно споразумение за кредитна линия от 5 млрд. евро, от която не беше изтеглено и едно евро. Миналия месец МВФ съобщи, че споразумението е постигнало успех, тъй като Букурещ е изпълнил основната част от ангажиментите си.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички