ЕС ще публикува списък на данъчните убежища


ЕС ще публикува списък на данъчните убежища
Снимка: Getty Images

1988

Европейският съюз работи върху система за контрол и регулация на т. нар. „финансови посредници“ и до края на годината ще представи списък с офшорните страни, където компании и частни лица извършват финансова дейност, с която избягват плащането на данъци. Това заяви еврокомисарят по въпросите на икономиката и финансите Пиер Московиси в интервю за италианска телевизия, предаде БГНЕС.

„Обещаваме да подготвим „черен списък“ на т. нар. данъчни убежища до края на 2017 г. ЕС ще бъде строг към тези, които го заслужават“, каза още Московиси. По думите му към момента се разследват 90 страни и ако те не искат да влязат в списъка, трябва да спазват „всички, установени от ЕС правила“.

„Работим върху реформа на системата за контрол на финансовите посредници и без съмнение тяхната дейност трябва да стане по-прозрачна“, каза той.

Съобщението идва седмица след избухването на поредния скандал с укриване на средства в данъчни убежища от богати и известни, в които този път влязоха имената на хора от близкото обкръжение на Доналд Тръмп, известни политици, както и дори кралица Елизабет Втора.

Сред уличените в рамките на „Paradise Papers“ бяха и синовете на турския премиер Бинали Йълдъръм, министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос и други.

По-рано през 2016 г. Международният консорциум на разследващите журналисти, който стои зад разкритията, представи друга група документи и за офшорни сметки на богатите известните, наречена „Панамските документи“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички