Фед остави лихвите без промяна


Фед остави лихвите без промяна
Снимка: iStock/Guliver

1829

Федералният резерв на САЩ не промени лихвите и сигнализира, че не вижда необходимост от тяхна промяна в скоро време, визирайки "солидното темпо" на икономически растеж и настоящата ниска инфлация. Това предава националното радио.

Всичките десет членове на Федерален комитет по отворените пазари (FOMC), включващ петте управители на Фед и пет президенти от регионалните Федерални резерви, гласуваха за запазване на федералната фондова лихва в диапазона между 2,25% и 2,50%. Това представлява трето поредно заседание на което Фед остави лихвите непроменени, след като централната банка на САЩ увеличи за последно лихвените ставки през декември 2018-а година.

Фед отбеляза, че постъпилата след края на заседанието през март информация показва, че икономическата активност нараства със солидно темпо, а пазарът на труда остава силен, но в същото време посочи за наличието на по-бавен растеж при домакинските разходи и при дълготрайните бизнес инвестиции.

Федералният резерв също така заяви, че по-ниските енергийни цени са допринесли за по-ниска инфлация на годишна база, но основната инфлация (извън цените на храните и на енергията) е останала близо до целевото ниво от 2 на сто.

Централната банка обаче продължава да очаква устойчиво разширяване на икономическата активност, силни условия на пазара на труда и инфлация в близост до 2 на сто в резултат на настоящата парична и лихвена политика.

Въпреки това Фед повтори, че ще се продължава да бъде търпелив при определянето на бъдещите корекции на федералната фондова лихва с оглед на глобалното икономическо и финансово развитие и на сдържаната инфлация.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички