Фед запази рекордно ниското ниво на основната лихва


Фед запази рекордно ниското ниво на основната лихва
Снимка: Getty Images/Guliver

1352

Федералният резерв на САЩ запази основната лихва на ниво 0-0,25% годишно. Решението бе взето на заседание на Комитета по открити пазари на Фед. То напълно съвпадна с прогнозите на анализаторите, като съответно не повлия значително на борсовите пазари, съобщава БГНЕС.

Запазването на лихвата на рекордно ниско ниво е важен инструмент за стабилизиращо влияние върху финансово-икономическата ситуация не само в САЩ, но и в света. Според някои анализатори обаче инструментът постепенно губи значимостта си.

По мнението на Пол Фарела от Market Watch, "времето на американската доминация на световните пазари е вече отминало". "САЩ не само отстъпват в конкуренцията с развиващите се страни, но са дори неспособни да спрат спада на собствения си брутен вътрешен продукт", отбелязва експертът.

Бившият конгресмен Рон Пол пък алармира, че САЩ ги очаква катастрофална икономическа криза в резултат на "доларовия балон". "Кога ще дойде катастрофата, е трудно да се прогнозира с точност. Но за много тя ще бъде доста неочаквана", отбелязва бившият член на Палатата на представителите.

За нещо подобно, макар и по-деликатно, намекна неотдавна и шефът на Федералния резерв Джанет Йелън. На 19 март тя заяви, че икономическият ръст на САЩ се забавя заради високия курс на долара спрямо редица чуждестранни валути.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички