„Фич” потвърди високия рейтинг на Германия


„Фич” потвърди високия рейтинг на Германия
Снимка:

567

Рейтинговата агенция „Фич” запази най-високата оценка от ААА на дългосрочния дълг на Германия със стабилна перспектива, предаде БГНЕС. Агенцията подчерта доброто бюджетно развитие на страната и оптимистичните тенденции в нейната икономика.

Запазването на оценката на Германия отразява факта, че правителството "надхвърли ключовите си бюджетни цели", че "разполага с всички съставки за намаляване на дълга", че рисковете заради дълговата криза в еврозоната намаляха и че страната разполага с "икономика с висока добавена стойност, допълнена с конкурентен производствен сектор", съобщава „Фич” в комюнике.

Така през 2012 г. Берлин е успял да постигне излишък, а дългът, който остава на високо ниво от 81,7% от БВП през 2012 г., "се запазва в рамките на оценката ААА", уточни рейтинговата агенция. Колкото до еврозоната и ангажиментите на Германия в различните спасителни планове за изпадналите в затруднение страни, рисковете са намалели благодарение на "неотдавнашните мерки за засилване на управлението, както и на програмата за изкупуване на държавен дълг от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи рейтинговата агенция.

Според „Фич” обаче кризата в еврозоната не е приключила и държавите ще трябва да продължат да се приспособяват към дадени промени на бюджетно и структурно ниво, както и да се стремят към по-голям напредък към банков съюз и по-осезателно възстановяване на икономиката.

Освен развитието на положението в еврозоната оценката на Германия може да бъде подложена на натиск, ако съотношението между дълга и БВП нарасне до 90-100%, подчертават от „Фич”, но допълват, че подобна перспектива е "невероятна". Агенцията очаква Германия да постигне растеж от 0,4% през 2013 г. и 1,5% през 2014 г., ако съживяването на икономиката на еврозоната се потвърди.

В средата на юли агенция „Стандард енд Пуърс” също потвърди оценката на германския дълг от ААА със стабилна перспектива. За сметка на това другата голяма рейтингова агенция „Мудис” намали през юли 2012 г. перспективата на негативна. През април обаче агенцията потвърди оценката от ААА на Германия.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички