„Фич” повиши рейтинга на „Атоменергопром”


„Фич” повиши рейтинга на „Атоменергопром”
Снимка:

572

Международната рейтингова агенция "Фич" е повишила дългосрочния рейтинг на руския държавен холдинг „Атоменергопром”, който влиза в държавната корпорация „Росатом”, предаде БГНЕС. Така рейтингът по международната скала достигна ниво BBB, а прогнозата за холдинга бе обявена за „стабилна”.

Придобитият рейтинг се намира на максимално възможно, суверенно ниво и съответства на кредитния рейтинг на Руската Федерация. Добрият резултат на „Атоменергопром” се дължи и на мащабна държавна подкрепа, а също и от тесните стратегически и операционни връзки с „Росатом”.

Други фактори за повишаването на рейтинга са интегрирания бизнес модел на компанията, осигуряваща пълен цикъл на производството в ядрения сектор; значителното портфолио от поръчки; наличието на дългосрочни договори за доставка на уран, гориво, услуги по обогатяване и конверсия.

В своето комюнике рейтинговата агенция отбелязва, че по отношение към мнозинство от новите блокове, които „Атоменергопром” планира да изгражда в Русия, са сключени договори за доставка на мощности, която трябва да осигури прогнозирана доходност на компанията.

Според „Фич” влиянието на посочените позитивни тенденции се носи от ред фактори, обусловени от излагане на компанията на ценови риск, а също и с наличие на мащабна инвестиционна програма, част от която в съответствие с очакванията на рейтинговата агенция ще бъде финансирана за сметка на външния дълг, което може да предизвика някакво влошаване на финансовия профил на компанията.

 „Повишаване на кредитния рейтинг на „Атоменергопром” от "Фич" на суверенно ниво за кой ли път потвърждава изключителна сигурност и стабилност на компанията от финансова гледна точка, което е много важно, отчитайки съществуващи планове на компанията за диверсификацията на използваеми инструменти на финансирането. Сега „Атоменргопром” има рейтинг от всичките международни рейтингови агенции от Голямата тройка, което само потвърждава нашата привързаност към поддържането на конструктивни и прозрачни взаимоотношения с ключови кредитори и инвеститори”, отбеляза зам.-генералният директор на „Росатом” Николай Соломон.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички