Финансови гении дадоха своите прогнози за 2016 година


Финансови гении дадоха своите прогнози за 2016 година
Снимка: iStock/Guliver

4012

Каква ще бъде 2016 година за света от икономическа и финансова гледна точка? Някои от най-големите умове в съответните области дават своите прогнози, а Bloomberg ги обобщава.

Ребека Петерсън, главен инвестиционен стратег в Bessemer Trust: Предизвикателствата пред ЕС остават

„Най-голямото предизвикателство в Европа през следващата година? Кризата с бежанците“, смята Патерсън. „Терористичните атентати в Париж могат да доведат до сериозни политически промени в Европа или просто да накарат потребителите да променят потребителските си навици. И двете събития биха могли сериозно да натежат над икономическия сентимент на Стария континент“. Патерсън очаква слабостта на еврото да продължи.

Джим Карън, управляващ директор в Morgan Stanley Investment Managemen: Ще има ръст на лихвите

„Смятам, че очакванията за инфлация отново ще се върнат на пазара. Това би следвало да изпрати лихвите по държавните облигации силно нагоре, най-вероятно към нива от 3.75% по 30-годишните облигации. Пазарът може също така да бъде изненадан от скоростта, с която Фед ще повишава лихвите в условията на силно подобряваща се икономика“.

Барбара Бърни, вицепрезидент на инвестиционното банкиране в Barclays Capital: Възможно е възстановяване на цените на енергийните ресурси

„През следващата година ще станем свидетели на възстановяване в цените на природните ресурси – основно вследствие на политически причини. Намалялото богатство в страни като Норвегия и Саудитска Арабия ще инициират до голяма степен това. Тези страни няма да могат да си позволят наличните флуктоации в резервите им. Светът ще премине към по-стабилни цени на петрола, които могат да са при нива от около 60 долара за барел“.

Джоузеф ЛаВоргна, главен икономист "Щатски пазари" в Deutsche Bank: Ръстът ще се завърне

„Очаквам ръстът да се ускори леко и световната икономика да е в по-добра форма. Това, което е притеснително, е, че 2010 година бе най-добрата година на ръст след рецесията. Това дава оптимизъм за подобрение на ситуацията и очакванията за 2017 година, когато новоизбраният щатски президент ще цели ускоряване на ръста в условията на слабо представяне до момента“.

Янг Жао, главен икономист в Nomura Holdings: Очакваме стабилизиране на китайската икономика

„Дали ще има трудно приземяване на китайската икономика? Не мисля. Пазарът на труда в Китай изглежда балансиран. Дори и при 5.8% ръст, китайската икономика ще продължи да създава нови работни места. Слабо вероятно изглежда финансовият сектор в Китай да се насочи към криза, предвид на сериозната подкрепа, която получава от страна на правителството“. 

Ерик Нийлсън, главен икономист в UniCredit: Разривът между Фед и ЕЦБ ще се задълбочи

„Очаквайте по-нататъшен разрив между политиките на Фед и ЕЦБ. Фед се очаква да повиши нивата на лихвите няколко пъти през следващата година, за разлика от ЕЦБ, където могат да прибегнат до нови стимули“.

Ручир Шарма, ръководител Развиващи се пазари в Morgan Stanley Investment Management: Внимавайте за евентуална рецесия

"В момента сме само на един голям шок отстояние от следващата глобална криза, като такъв е възможно да видим от Китай. Голямата задлъжнялост, прекомерните инвестиции, в комбинация с намаляващото население, се очаква да доведат до забавяне на ръста на втората най-голяма икономика. По-слабо задлъжнелите страни от Източна Европа се очаква да са по-добре позиционирани за следващия низходящ цикъл“. 

Томас Лий, управляващ директор във Fundstrat Global Advisors: Добра година за акциите

„Акциите ще продължат да се представят добре през следващата година, особено банковите. Банките ще се облагодетелстват от политиката на Фед по отношение на лихвите в среда на икономически ръст. Същото се отнася и за сините чипове, които ще регистрират добра възвръщаемост в условията на икономически подем“.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички