Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле напуска поста си


Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле напуска поста си
Снимка: Getty Images

2348

Настоящият финансов министър на Германия Волфганг Шойбле ще напусне поста си, за да заеме позицията на председател на Бундестага. Това съобщава германската информационна агенция ДПА, позовавайки се на източник от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

Според информацията кандидатурата на Шойбле ще бъде внесена за разглеждане в парламента на 17 октомври от групата на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), предаде БГНЕС.

Още вчера се появиха съобщения, че не е изключено промените да бъдат направени, за да може да се улеснят коалиционните преговори със Свободната демократична партия (СвДП). Според източници на ДПА самата Меркел ще се опита да убеди своя финансов министър да смени поста си.

Преди това в подкрепа на смяната се изказаха Александър Добринт, председател на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС) в парламента и европейският комисар на Германия Гюнтер Йотингер.

„Това ще бъде един различен парламент в сравнение с тези, които сме виждали в миналото“, каза Добринт и посочи, че това ще изисква „огромно количество опит“, какъвто 75-годишният Шойбле притежава.

По информация на агенция AFP самият Добринт официално ще номинира Шойбле за председателския пост. Според източника на агенцията финансовият министър е готов да приеме промяната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички