Финансовите министри от еврозоната отключиха спасителния транш за Гърция


Финансовите министри от еврозоната отключиха спасителния транш за Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

1411

Финансовите министри от еврозоната одобриха спасителен транш от 7,5 милиарда евро за гръцката икономика.

„Това е добре дошла глътка въздух са гръцката икономика”, заяви еврокомисарят Пиер Московиси след срещата на 19-те финансови министри на страните от валутния съюз, предаде БГНЕС.

Те се срещнаха в Люксембург и официално отключиха транша, който ще позволи на гръцкото правителство да плати вноските си по свое задължение към Европейската централна банка.

Техническият превод ще бъде одобрен в петък, а парите трябва да са налични в гръцката хазна през следващата седмица, заяви ръководителят на Европейският механизъм за стабилност Клаус Реглинг.

Министрите стигнаха до принципно одобрение на новия транш към Атина още миналия месец, след като одобриха извършените от правителството на СИРИЗА реформи.

Плащането е част от третия пакет спасителни средства от международни кредитори, с размер 86 милиарда евро, който беше договорен миналия юли.

За да получи транша кабинетът на Алексис Ципрас и парламентът в Атина трябваше да въведат искани от кредиторите реформи, включително възобновяване на прекъснати приватизационни процеси и промени в пенсионната система. Мерките доведоха до нова вълна на протести в Гърция от началото на тази година.

През януари м.г. крайнолявото движение СИРИЗА дойде на власт с обещания за край на политиката на бюджетни ограничения и излизане от дълговата спирала. През юли обаче Ципрас договори нови спасителни пари, а наред с това се върна на пътя на непопулярните мерки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички