Финансовите тайни на богаташите лъснаха


Финансовите тайни на богаташите лъснаха
Снимка:

933

Милиони секретни файлове на британската офшорна финансова индустрия станаха публично достояние, разкривайки имената на хиляди анонимни собственици на скрити богатства от целия свят. В центъра на скандала се оказват светила от всякъв калибър и вид – от политици до плутократи, от дъщерята на известен диктатор, до британски милионер, кътащ активи от жена си.

Пробивът на два милиона имейла и други документи, главно от офшорната зона на Британските виджински острови, предизвика глобален земетръс, коментира британското издание The Guardian, като цитира анализатори на McKinsey, които изчисляват, че световните богаташи крият около 32 трилиона долара в задгранични убежища. След скандала обаче, техните тайни вече не са в безопасност.

Във Франция Жан Жак Ожие, близък приятел на президента Франсоа Оланд и касиер на кампанията му, бе принуден да разкрие индетничността на свой китайски бизнес партньор. Оланд също пострада, след като стана ясно, че бившият му бюджетен министър е крил сметка в швейцарска банка в продължение на 20 години и неедократно е лъгал по въпроса.

В Монголия бившият финансов министът и заместник парламентарен говорител се примири, че трябва да се откаже от политиката в резултат на разкритията.

Тези имена излязоха за първи път благодарение на проект на базирания във Вашингтон Международен консорциум на разследващите журналисти, изпълнен в съдействие с редица увърдени медии, които ще оповестят подробния доклад тази седмица.

Проучаването стресна сериозно богаташите по света, които вече не са могат да бъдат сигурни, че тайните, които пазят от правителства, съседи и брачни партньори, ще бъдат опазени.

Сред собствениците на разкритите офшорни сметки на Виржинските острови е Скот Йънг, милионер, близък с починалия олигарх Борис Березовски. В момента Йънг е зад решетките за заблуда на съда поради укриване на активи от бившата си съпруга.

Друг разкрит мошеник, който в момента излежава присъда, е гръцкият бизнесмен Ахилес Калакис. Той е използвал офшорни компании, за да изцеди британски и ирландски банки с ипотечни заеми за рекордните 750 млн. паунда.

Сред политиците и богатите фамилии, които бяха разкрити от проекта, са жители на Канада, САЩ, Пакистан, Индонезия, Иран, Тайланд и бивши комунистически републики.

Новоразкритите данни са в размер от над 200 гигабайта и покриват финансова история за повече от десетилетие. В нея влиза информация за глобални трансфери не само на Британските виржински острови, но също към и от Сингапур, Хонконг, и островите Кук в Тихия океан.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички