Фондът за Гърция ще бъде в размер на 50 млрд.евро


Фондът за Гърция ще бъде в размер на 50 млрд.евро
Снимка: Thinkstock/Guliver

2763

Гърция се съгласи за създаването на фонд от 50 милиарда евро на гарантиране третата програма за помощ, съобщи след срещата на върха ръководителят на еврогрупата Йерун Дейселблум, предаде Actualno.com.

"Целевият размер на фонда, в който ще се акумулират активите на Гърция, ще бъде в размер на 50 млрд. евро и ще бъде със седалище в Гърция", заяви още Дейселблум.

След 17 часа на преговори ние успяхме да постигнем съгласие, каза председателят на Европейския съвет Доналд Тукс по време на пресконференцията.

Германия настояваше фондът, в който да се сложат активи на гръцката държава, да бъде за 50 млрд. евро. В същото време Атина поиска 17 млрд. евро, а Международният валутен фонд – 7 млрд. евро. Планираше се фондът да е базиран в Люксембург, но да се управлява от Атина. Сега, от думите на Дийселблум, стана ясно, че фондът ще бъде базиран в Гърция.

"Успяхме да предотвратим преместването на активи в чужбина", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас сред срещата на европейските лидери. Той подчерта, че решението е било тежко, а Гърция се е борила до края.

Председателят на еврогрупата обясни още, че фондът ще монетаризира заложените активи чрез приватизация или управление. Той ще бъде използван за намаление на гръцкия дълг и рекапитализация на банките в страната. 25 млрд. евро ще бъдат нужни за рекапитализация на банките, каза Дийселнлум.

"Надявам се, че до края на тази седмица ще бъде даден мандат за започване на преговори за трета спасителна програма за Атина, каза също председателят на еврогрупата.

Дийселблум заяви, че преговорите по мостово финансиране за Гърция ще започнат незабавно, за да се помогне с покриването на дългови задължения това лято. Той обаче каза, че все още не се знае в каква посока ще тръгнат разговорите.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер припомни, че ЕК е подчертавала, че няма да приеме никаква форма на Grexit. "Ние сме доволни от резултата, който постигнахме", заяви Юнкер.

Юнкер заяви, че сега Атина трябва да работи за фискална консолидация и и да предприеми усилия за реформи. "Сигурен съм, че гръцкият парламент ще предприеме тези мерки", заяви главата на Европейската комисия.

"В това споразумение няма победители и победени. Не мисля, че гърците са унижени или другите са загубили нещо. Това е типична европейска договореност", заяви Жан-Клод Юнкер.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че помощта за Гърция ще бъде в размер на 82-86 млрд.евро за период от три години. 

По-рано днес представителите на еврозоната и правителство в Атина постигнаха споразумение относно гръцката криза.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички