Г-8 въвежда мерки за борба с укриването на данъци


Г-8 въвежда мерки за борба с укриването на данъци
Снимка:

443

САЩ, Русия, Япония, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Канада, които влизат в състава на Г-8, се ангажираха да въведат мерки, чрез които да се прекрати укриването на данъци в световен мащаб. Това стана ясно от проектодекларация след срещата на върха на Г-8 в Северна Ирландия, съобщи БГНЕС.

За да предотврати измъкването на международни компании като „Гугъл”, „Епъл”, „Старбъкс” и „Амазон” от плащането на данъци чрез усъвършенствани механизми за фискална оптимизация, Г-8 обещава да създаде "общ модел", чрез който компаниите да "общуват с данъчните власти на страните, в които реализират печалбите и на страните, в които плащат данъци".  

Сред идеите е и промяна на законите, които в момента окуражават международните компании да намаляват данъците си в световен план, пренасяйки изкуствено печалбите си в юрисдикции със слаб данъчен натиск. Предвижда се също така всяка държава членка на Г-8 да започне да публикува национални планове за действие, в които да фигурира информация за това кой реално притежава и извлича печалба от различни компании и тръстове.

Не е удовлетворено обаче едно основно искане на неправителствените организации - за създаване на публични регистри, открити за всички, с информация за бенефициентите на компаниите. Декларацията споменава само възможността страните да създадат централни регистри, вероятно запазени за данъчните власти.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички