Германия е спечелила близо 3 млрд. евро от гръцката криза


Германия е спечелила близо 3 млрд. евро от гръцката криза
Снимка: Thinkstock/Guliver

2593

Отпускането на кредити на Гърция и покупката на гръцки облигации са донесли 2,9 милиарда евро на Германия.

От 2010 г. Германия е спечелила 2,9 млрд. евро от покупката на гръцки облигации в рамките на програмата на Европейската централна банка, съобщава DPA, позовавайки се на отговор на въпрос, зададен в Бундестага от партията „Съюз 90/Зелените“.

В съответствие със сключените споразумения, печалбата на страните, получена в рамките на програмата на ЕЦБ за изкупуването на гръцки облигации, трябва да бъде преведена на Гърция. Единственото условие е Атина да проведе планираните реформи и да реализира пакета с мерки за икономия.

Към 2017 г. Германската федерална банка в рамките на програмата на ЕЦБ е спечелила около 3,4 млрд. евро. При това на Гърция и на Европейския стабилизационен механизъм са преведени суми само през 2013 г. /527 млн. евро/ и през 2014 г. /387 млн. евро/. Освен това държавният кредит отпуснат от банка KfW на Гърция е донесъл печалба от 400 млн. евро на Берлин.

Експертът на „зелените“ по бюджетните въпроси Свен-Кристиан Киндлер призова да се намали дълговото бреме на Гърция. Недопустимо е да се санира германския бюджет с лихвите от гръцките книжа, категоричен е той. Според него Гърция е приложила строги мерки за икономии и е изпълнила своите ангажименти. А сега е ред на Еврогрупата да „изпълни своите обещания“, заяви експертът на „зелените“.

От 2010 г. Гърция получава финансова помощ от ЕС и МВФ. Плащанията по третия пакет с помощи в размер на 86 млрд. евро ще приключат през август.

Атина ще похарчи около 3,3 милиарда евро за обслужването на кредитите. Част от останалите средства ще отидат за създаването на резерв след приключването на плащанията по третия пакет. След края му кредиторите решиха да предоставят на Гърция допълнителни средства, за да й открият отново „пълния достъп“ до финансовите пазари. Министрите на финансите от ЕС обсъждат днес намаляването на дълговото бреме на балканската страна.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички