Германия предлага бежанците да си отворят сметки в местни банки


Германия предлага бежанците да си отворят сметки в местни банки
Снимка: Getty Images/Guliver

2719

Германският кабинет внесе проектозакон, който ще улесни стотиците хиляди имигранти в страната да отворят своя собствена банкова сметка, съобщава БГНЕС.

В рамките на новия закон всеки ще има правото на достъп до основни банкови услуги, в това число и бездомните хората, както и тези, които са под закрилата на Женевската конвенция за бежанците.

Това означава, че мигранти ще могат да отварят сметки, в която и да е банка в Германия, позволявайки им да депозират и теглят пари, да правят банкови трансфери и да извършват плащания с карти.

Германия очаква тази година да влязат между 800 000 и 1 млн. души, голяма част от които напускат държави от Близкия изток, Азия и Африка. Даването на достъп на бежанците до банкови сметки се разглежда като важна стъпка към интегрирането им в германското общество.

„Тези, които нямат банкова сметка, нямат и добри перспективи на пазара на труда. Търсенето на жилище също е проблем за много хора без сметки“, каза министърът на правосъдието Хайко Мас.

До сега само няколко спестовни банки, които са публична собственост, приемат мигранти като клиенти. Останалите отказват, тъй като бежанците нямат постоянен адрес или им липсват необходимите документи.

Миналата седмица германският финансов регулатор Бафин заяви, че ще позволи на банките да приемат по-широк набор от документи, включително издадени от германските имиграционни власти.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички