Глад за инвестиции във ВЕИ проекти на БФБ


Глад за инвестиции във ВЕИ проекти на БФБ
Снимка:

747

Листване на иновационни енергийни компании с проекти в областта на ВЕИ би събудило инвестиционния интерес на БФБ-София.

Това става ясно от ново проучване на Капман Грийн Енерджи Фонд сред 100 представители на бизнеса, анализатори, инвеститори и журналисти.

41% от запитаните посочват това.

На второ място с 30% следват отново иновационни проекти, но в IT сферата, като например листване на проекти от рода на Facebook.

Третото място си поделят енергийни проекти от рода на ЧЕЗ, Е.ОН и компаниите, опериращи в областта на фармацията.

Настроенията на пазара ни показват засилен интерес към възобновяемите енрегийни източници, но е важно да се уточни за какъв тип проекти става дума. Пред развитието на традиционните големи ВЕИ инсталации има множество въпросителни. Бъдещето е в малките, гъвкави, по-лесно управляеми, иновационни проекти в градска среда, коментира Николай Ялъмов, представляващ изпълнителния член на СД на Капман Грийн Енерджи Фонд.

Фондът е първото публично дружество, фокусиращо дейността си в сферата на зелената енергия.

От 5 юни осъществява увеличение на капитала, свързано с набирането на средства за изграждане на малки соларни проекти на покриви и фасади.

Целите дружеството са от една страна да осигури на инвеститорите си капиталова печалба чрез участие в перспективен доходоносен бизнес, а от друга - чрез набраните на БФБ-София средства да подсигури финансиране и инсталиране на соларни модули върху покриви на домакинства, желаещи да се възползват от преференциалната цена за изкупуване на произведената енергия за срок от 20 год.

Вярваме в потенциала на капиталовия ни пазар и стремежът ни е да предложим на инвеститорите на БФБ-София АД един специализиран продукт, фокусиран върху инвестиции в зелена енергия със стабилна дългосрочна възвръщаемост, обясни Ялъмов.

За да се възвърнат постепенно нивата на търговия на борсата от преди 2008 г., най-важно за анкетираните потенциални инвеститори (46%) е предлаганите проекти да носят устойчива доходност.

На второ място, само с един процент по-малко (45%), са тези, които смятат, че листнатите компании трябва да бъдат по-прозрачни. Трябва да се събуди и т.нар. „Retail” или дребните инвеститори, които смалиха своите портфейли след настъпването на финансовата криза.

За да има интерес към компаниите на борсата, те трябва да подобрят и своите финансови резултати, смятат 35% от анкетираните.

За 29% от тях пък за раздвижването на борсата е изключително важно да бъде избран добър инвеститор.

Международната макроикономическа обстановка и ситуацията в Гърция също са близко следени от част от анкетираните и до голяма степен биха повлияли при взимането на инвестиционни решения.

Секторът „Енергетика” е отбелязан от най-голям брой анкетирани – 46 като сектор с най-голям потенциал да възобнови интереса към БФБ-София. Следван е с 35 гласа от сектора на информационните технологии и с 29 от фармацевтичния сектор. Следва „Производство” с 20 гласа. Туризмът е считан от едва 8 от анкетираните за перспективен от гледна точка на капиталовия пазар. Селското стопанство, иновационните проекти и финансите са посочени от анкетираните като други сектори с добър борсов потенциал.

49% от анкетираните биха предвидили от 1 до 3 години хоризонт за инвестициите си. 37% биха предвидили над 3 години и едва 8% биха предвидили до 1 година. Важно е да се отбележи, че въпреки недобрата икономическа обстановка и недобрите финансови резултати на борсата, потенциалните инвеститори са наясно, че е по-добре да предвидят сравнително по-дълъг хоризонт за своите вложения.

По отношение на доходността от инвестициите, 77% от потенциалните инвеститори предпочитат да получат от двата типа доходност – капиталова печалба и доходи от дивиденти, като капиталовата печалба е два пъти по-предпочитана от дохода от дивиденти.

Общото очакване за развитието на пазара е свързано с развитието на икономиката на страната и перспективата за общото политическо и икономическо развитие на страната. Инвеститорите ще се върнат в България не преди развитите пазари да успеят да задоволят инвеститорския интерес, каза Апостол Апостолов, председател на Съвета на директорите, Централен депозитар.

 

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички