Главният икономист на ЕЦБ: Възможно е ново понижаване на лихвите


Главният икономист на ЕЦБ: Възможно е ново понижаване на лихвите
Снимка: Getty Images

6047

ЕЦБ може отново да намали основните си лихвени проценти, ако икономиката на еврозоната не успее да се ускори, като при евентуални екстремни обстоятелства, банката може дори да помисли за печатане на пари, предоставяйки ги директно на хората, заяви главният икономист на Централната банка Петер Прает в интервю за италианския вестник La Repubblica.

Неговото изказване е след като вчера президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви на Европейската среща на върха в Брюксел, че ЕЦБ ще запази лихвените ставки в настоящите, или дори в по-ниски нива за продължителен период, съобщава БНР.

Според Прает лихвените проценти не са достигнали техния най-нисък лимит, дори при положение, че ЕЦБ е наясно с негативното влияние на отрицателната депозитна лихва върху търговските банки и техните кредитни маржове.

Както показват и други централни банки, ние също не сме достигнали физическата долна лихвена граница, посочи той и добави: Ако евентуални негативни шокове доведат до влошаване на икономическите перспективи, или ако условията за финансиране не трябва да се адаптират до необходимата степен, за да се даде тласък на икономиката и на инфлацията, намаляването на лихвите ставки остава наш основен арсенал.

Запитан дали ЕЦБ може просто да печата пари и да го предоставя на гражданите от еврозоната (под формата на директни кредити), представляваща екстремна форма на стимулираща парична политика, предвидена от американският икономист Милтън Фридман, който използва метафората на "летящ хеликоптер, разпръскващ пари", Петер Прает отговори, че това е една възможност, поне на теория.

"Да, всички централни банки могат да го направят. Вие можете да емитирате валута и да я разпространявате до хората. Това са "хеликоптерни пари", отбеляза той, но в същото време предупреди: Въпросът е, дали и кога е уместно да се прибегне до този вид финансов инструмент, който е наистина екстремен инструмент.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички