Готвят схема за нисколихвени бизнес кредити


Готвят схема за нисколихвени бизнес кредити
Снимка:

546

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев призова Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да подготви и представи в кратки срокове детайлна схема за нисколихвено кредитиране на фирми, разработващи проекти по ОП "Конкурентоспособност".

Това съобщиха от пресофиса на министъра.

Решението е взето на работна среща, инициирана от министър Дончев по покана на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Представянето ще бъде готово до началото на март и ще очертае очакванията от схемата, конкретните срокове за нейното стартиране и условията, които ще се прилагат спрямо фирмите.

 ОП Конкурентоспосбност ще бъде най-големият финансов инструмент и е въпрос на усилия основно през тази година да очертаем как ще изглежда той от началото на 2014 г., заяви министър Дончев.

Той допълни още, че дискусията трябва да продължи в контекста на следващия програмен период и цитира позицията на ЕК, според която финансовият инженеринг трябва да се комбинира със схемите за безвъзмездно финансиране, така че условията по отношение на ползвателя – и за грантовите схеми, и за финансовия инженеринг - да се доближават.

По думите му формулата за разпределение на целия обем за периода 2014 - 2020 г. предполага 30% от ресурса да бъде отделен в кохезионен фонд, 25% - в Европейски социален фонд, а останалият ресурс - в Европейски фонд за регионално развитие.

Предвижда се половината от ресурса на Европейски фонд за регионално развитие да бъде насочен към инициативи, свързани с бизнеса – финансиране на иновационна икономика, намаляване на емисиите парникови газове, малки и средни предприятия и т. н.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички