Гръцкият бюджетен излишък по-висок от очакваното


Гръцкият бюджетен излишък по-висок от очакваното
Снимка: Getty Images/Guliver

1728

Първичният бюджетен излишък на Гърция на централно правителствено ниво през първите седем месец на настоящата година нарасна до 3,53 млрд. евро, надвишавайки бюджетната цел за излишък в размер на 2,98 млрд. евро. Това показват данни на гръцкото финансово министерство. Първичният бюджетен излишък изключва разходите по обслужване на държавния дълг на страната, съобщава националното радио.

Трябва също така да се има предвид, че централният бюджет изключва бюджетите за социално осигуряване и тези на местните администрации и е различен от данните, които следят кредиторите на Гърция от ЕС и МВФ. Въпреки това тези данни показват подобрение на финансовото състояние на страната.

Основна причина за по-добрите днешни данни са направените по-малки от планираното публични разходи, но в същото време приходите в централния бюджет са с цели 40% под планираните.

Според финансовото министерство бюджетните приходите за периода януари - юли са в размер на 26,7 млрд. евро - с цели 40% под заложените в бюджета на страната приходи за 30,8 млрд. евро. Доста слабите бюджетни приходи се дължат предимно на наложения в края на юни контрол върху движението на капитала в Гърция, като голямата част от потребителите, домакинствата и бизнес в страната се принудиха да отложат техните плащания, за да разполагат със кешова наличност на фона на ограничения лимит за теглене на средства от гръцките банки.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички