Гърция има пари за покриване на задълженията си за няколко месеца


Гърция има пари за покриване на задълженията си за няколко месеца
Снимка: Getty Images/Guliver

2297

Паричните резерви на Гърция са достатъчни за обслужване на нейните задължения през първите четири или пет месеца на годината. Това сочи проучване, проведено от Eurobank и цитирано от БНР.

Юли вероятно ще се окаже най-проблемният месец за 2017-а година, тъй като по това време ще трябва да бъде погасен държавен дълг в размер на около 7,4 млрд. евро. Въпреки че Eurobank отбелязва, че състоянието на касова наличност ще бъде достатъчно за покриване на задълженията до месец май, според нея е наложително по-бързо приключване на втория преглед по изпълнение на международната спасителна програма за страната, тъй като това би отключило отпускането на допълнителна финансова подкрепа, която е от жизнено важно значение.

Според гръцката банка приключването на втория преглед ще предотврати ново влошаване на вътрешния икономически климат и ще поддържа живи очакванията за евентуалното включване на Гърция в програмата за "количествени улеснения“ на Европейската централна банка.

В четвъртък гръцкият финансов министър Евклид Цакалтос заяви, че той не може да каже дали вторият преглед на последната спасителна програма за Гърция ще успее да приключи през настоящия месец, но добави, че има сигнали за позитивно придвижване към постигането на споразумение.

"Това, което мога да ви кажа към момента е, че има позитивен импулс и всички страни търсят решение", заяви вчера Цакалатос на съвместна пресконференция в Брюксел с върховния представител по икономическите въпроси на ЕК Пиер Московиси.

"На този етап не знам дали успешното приключване на втория преглед ще бъде факт до края на януари или малко по-късно", отбеляза той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички