Гърция иска среща на еврозоната при провал на преговорите за дълга


Гърция иска среща на еврозоната при провал на преговорите за дълга
Снимка: Getty Images/Guliver

1934

Гърция иска провеждането на среща на върха на държавите от еврозоната, ако разговорите с кредиторите й в петък не постигнат напредък. Това заяви министър-председателят Алексис Ципрас след срещата си с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Атина.

„Ако Еврогрупата не е в позиция (да стигне до резултат) в петък, помолих председателят на Европейския съвет Доналд Туск да свика среща на страните от еврозоната“, каза премиерът.

Въпреки това обаче и двамата са заявили, че подобна стъпка няма да е необходима, тъй като по думите на Туск със сигурност до петък ще има постигнато споразумение.

“Нашите финансови министри трябва да свършат своята работа, за да постигнат споразумение. Това е единственият възможен позитивен резултат за Гърция и за цялата общност“, заяви бившият полски премиер. „Близо сме до приключването на тази взискателна процедура“, допълни той, цитиран от гръцкия в. „Катимерини“ и AFP.

Преговорите между Атина и кредиторите й от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) се точат с месеци заради несъгласия около облекченията на дълга и бюджетните цели, които Гърция трябва да осъществи.

В сряда гръцкият премиер обвини своите кредитори, че имат „абсурдни изисквания“. Нови „изисквания и препоръки се появяват постоянно... игрите трябва да престанат“, каза Ципрас.

Според Атина нейната икономика се представя по-добре от очакваното и по тази причина не трябва да се изискват нови съкращения отвъд тези, които вече са договорени в рамките на поредната многомилиардна спасителна програма на страната, която се очаква да приключи през 2018 г.

Според някои съобщения кредиторите не искат да приключат настоящия одит на програмата без обещание от страна на Гърция, че ще въведе нови ограничения през 2019 г. Сред исканите от кредиторите нови мерки са допълнителни намалявания на пенсиите, ограничения при данъчните облекчения и по-нататъшни дерегулации на енергийния и трудовия пазар.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички