Гърция може да вдигне капиталовия контрол в началото на 2016 г.


Гърция може да вдигне капиталовия контрол в началото на 2016 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

2236

Гърция може да вдигне контрола върху движението на капитала в началото на следващата година. Мярката обаче ще се предприеме само ако има икономическа стабилност. Това заяви зам.-финансовият министър на страната Георгиос Хулиараки, цитиран от Reuters.

"Очакването е, че ако икономическото развитие остане стабилно, в този случай капиталовият контрол може да бъде вдигнат през първото тримесечие на следващата година, сподели той пред гръцки депутати", каза той.

Гърция наложи контрол върху движението на капитал през юни тази година, за да предотврати паническо изтичане на депозити от гръцката банкова система. След постигнатото с международните кредитори споразумение за трета спасителна програма в размер на 86 млрд. евро, властите в Атина започнаха постепенно да отслабват вътрешния контрол на движението на капитал, но и до ден днешен основните рестрикции все още остават в сила.

В страната очакват рецесията през настоящата година да се очаква да бъде по-слаба от първоначалните прогнози. Властите в Атина вече очакват понижение на БВП с 1,4% на годишна база - далеч "по-плитка" рецесия от първоначални оценки за свиване на гръцката икономика с 2,3 процентни пункта.

Междувременно Централната банка на Гърция оповести по-добри данни за публичните финанси на страната през осмия месец на годината, според които излишъкът по текущата сметка нарасна през август до 2,1 млрд. евро от излишък за 1,86 млрд. евро година по-рано.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички