Гърция отпуска 200 млн.евро за бедните


Гърция отпуска 200 млн.евро за бедните
Снимка: Getty Images/Guliver

1970

Правителството на Гърция ще отпусне 200 милиона евро в подкрепа на гражданите в трудна икономическа ситуация.

Новият законопроект, който беше внесен снощи в парламента, е първият за новия кабинет, като цели да се бори с хуманитарната криза в страната. Политиката на "строги икономии" доведе до намаляване на БВП на страната през тримесечието, закриването на стотици хиляди магазини, малки и средни предприятия, а броят на безработните достигна 1,5 милиона души, съобщава ТАСС. 

"Дълбоката рецесия, причинена от политиката на строги икономии и икономическа криза в последните шест години е довела до драматични социални последици", се казва в документа. "Този законопроект има за цел да намали хуманитарната криза чрез мерки, които осигуряват достъп на нуждаещите се до основни стоки и услуги от първа необходимост", се посочва още в законопроекта.

По време на заседание на кабинета миналата седмица премиерът Алексис Ципрас заяви, че подобряването на живота на засегнатите от кризата е "главен дълг" на правителството, но той отново подчерта, че Атина ще продължи да изпълнява задачата да балансира държавния бюджет.

Първият законопроект на правителството ще възстанови връзката с електропреносната мрежа на тези домакинства, които не са плащали сметки за ток, поради липса на пари. Приоритет ще се дава на хора, които са безработни от дълго време, както и семейства с малки деца. Около 300 хиляди гърци получават талони за храна. В законопроекта се предвиждат помощи от 220 евро на месец за около 30 000 семейства, които не могат да си плащат наема.

От тези 200 милиона евро, разпределени през 2015 г. за преодоляване на последиците от строгите икономии, 22 милиона евро ще отидат за безплатно електричество, 40 милиона за неплатени наеми, а 137 милиона евро са предназначени за осигуряване на безплатна храна.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички