Гърция получава финансова инжекция от 2,8 млрд. евро


Гърция получава финансова инжекция от 2,8 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

2374

Еврозоната одобри отпускането на 2,8 млрд. евро на Гърция от третия спасителен пакет за страната. Според кредиторите южната ни съседка е въвела необходимите реформи, съобщава Kathimerini.

„Днешното решение да се изплатят 2,8 млрд. евро (3 мрлд. долара) на Гърция е знак, че гръцкият народ постоянно бележи напредък в реформирането на страната си“, гласи част от изявлението на директорите на Европейския стабилизационен механизъм – институцията на eврозоната, която контролира изплащането на спасителните заеми на Гърция.

Поредният отпуснат заем ще включва 1,1 млрд. евро, които да бъдат използвани за обслужване на гръцкия дълга и 1,7 млрд. евро за изплащане на просрочени задължения към местни доставчици.

По-рано този месец финансовите министри на еврозоната постигнаха споразумение, че Гърция е изпълнила необходимите икономически ремонти, за да получи 1,1 млрд. евро от първия транш от финансовата помощ, въпреки някои въпроси, повдигнати от Германия, че приватизационният фонд на страната се формира твърде бавно.

Реформите включваха промени в енергийния сектор, в пенсионната система и създаването на приватизационен фонд, средствата от който ще бъдат частично използвани за погасяване на дълга на страната. Останалият транш от новия заем зависеше от способността на Гърция да изплати парите, които дължи на местни изпълнители.

Официалните гръцки кредитори - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, се намират в Атина от миналата седмица насам, за да възобновят преговорите с гръцките си колеги.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички