Гърция пред двойно финансово предизвикателство


Гърция пред двойно финансово предизвикателство
Снимка: Getty Images / Guliver

1327

Следващото гръцко правителство, което ще се формира след предсрочните избори на 25 януари, ще бъде изправено пред двоен финансов кошмар, защото ще трябва да решава проблемите с ликвидността на банките и обслужването на кредитните нужди на страната. Това пише гръцкият вестник "Имерисия".

Вестникът се позовава на оценката на гръцкия министър на финансите Гикас Хардувелис, който обясни пред The Wall Street Journal, че в момента върху банките има реален натиск и това се вижда от факта, че само за няколко дни от банковите влогове на гърците са изтеглени три милиарда евро. Той обаче успокои ситуацията, заявявайки, че в момента изтеглянето на капитали от банките е напълно под контрол.

Поради тези причини, пише вестникът, има сигнали, че новото правителство ще има много малко време, за да осигури нови заеми за страната, като добавя, че ролята на ЕЦБ в бъдеще ще бъде от решаващо значение за Гърция.

Гърция през декември изпадна в нова политическа нестабилност, като последица са изборите на 25 януари. Оттогава фирмите и предприятията замразиха инвестициите, приватизацията е спряна и в бюджета има намаляване на приходите от данъци.

"Ако тази несигурност не се преодолее скоро, е възможно икономическият растеж да бъде изгубен", предупреди финансовият министър Гикас Хардувелис.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички