Гърция с нов план за реформа, иска 53 млрд.евро


Гърция с нов план за реформа, иска 53 млрд.евро
Снимка: Getty Images/Guliver

1923

Гръцките предложения, изпратени в четвъртък вечерта на кредиторите - ЕС, ЕЦБ и МВФ - включват повишаване на ДДС, както и пенсионна реформа и реформиране на държавните служби, за да се увеличат приходите на правителството в замяна на финансова помощ за три години. На практика южната ни съседка приема повечето от условията на кредиторите.

Според текста на предложенията, публикувани от гръцкото правителство, Гърция иска "да се коригира" огромният й държавен дълг, който е 180% от БВП, както и "пакет от 35 милиарда евро", предназначен за растеж, предаде АФП.

"Няма да коментирам направените предложения от Гърция докато международните финансови институции не направят оценките си", каза ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейслеблум.

Според Асошиейтед прес Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро. Ройтерс от своя страна твърди, че предложенията за реформи включват излишък от 1 % през 2015 г. и 2% през 2016 г., както и 23% ДДС за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите и увеличение на корпоративния данък през 2015 г.

По-рано германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че не е "оптимист относно мерките, взети от гръцкото правителство, за да извади страната от кризата". "В разговор с новия финансов министър Евклидис Цакалотос призовах най-сетне да бъдат взети някакви мерки", каза още Шойбле.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас насрочи за тази сутринта в 8.00 часа заседание на парламентарната група на СИРИЗА.

Лидерите от ЕС се събират в неделя, за да направят последен опит да спасят споразумението с Гърция след месеци на язвителни преговори, които доведоха страната до ръба на напускане на еврозоната.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички