Гърция смъква данъците за фирмите и домакинствата


Гърция смъква данъците за фирмите и домакинствата
Снимка: Getty Images/Guliver

2467

Гръцкото правителство ще намали данъците за предприятията и домакинствата през 2017 г. Това съобщи Трифон Алексиадис, зам.-министърът, отговорен за публичните финанси, пред в. Kathimerini.

Алексиадис подчерта, че конкурентоспособността на икономиката трябва да се подобри, но с настоящите високи ставки на корпоративния данък, „това е все едно да се простреляш в крака“.

Зам.-министърът говори и за планираните промени в данъка върху единната собственост от 2017 г., с които обработваемите парцели евентуално да се освобождават от налог, но данъчните приходи да се запазят.

„В момента като правителство сме наследили специфична данъчна система, финансово и социално положение, от които трябва да излезем, прилагайки спасителното споразумение. Искаме икономиката ни да стане по-конкурентна, но когато имаш високи данъци, това е като да се простреляш в крака и днес нямаме справедлива система. Има свръхоблагане. Затова трябва да преминем към друга структура на данъчна система“, обясни Алексиадис.

Структурата, която той предвижда, отчита как действат съседите на Гърция, заедно с по-справедливо разпределение на данъчната тежест чрез изместване на данъците от хората с по-ниски и средни доходи към тези с по-високи такива.

„Невъзможно е да има високи данъчни ставки в Северна Гърция, когато само няколко километра на север в страните от ЕС, с които сме в митнически съюз, ставките са ниски. Единственото нещо, което може да се постигне с подобни действия, е да се унищожат гръцките фирми и да бъдат принудени да се преместят другаде“, посочи зам.-министърът.

„От 2017 г. трябва да се занимаем с облекчаването на тежестта върху граждани и предприятия, както и данъците свързани със собственост“, изтъкна той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички