Гърция замрази обединението на собствениците на ОББ и Пощенска банка


Гърция замрази обединението на собствениците на ОББ и Пощенска банка
Снимка:

41611

Сливането на гръцките собственици на Обединена българска банка (ОББ) и Пощенска банка в Гърция е замразено. Става въпрос за обединението на Националната банка на Гърция (NBG) и "Юробанк", които притежават съответно ОББ и Пощенска банка, предаде БГНЕС.

От гръцкото правителство обявиха, че рекапитализацията на двете банки ще бъде извършена поотделно, а няма да има обединение, както беше планирано първоначално заради недоволството на международните кредитори.

Решението е неочаквано за пазарите, коментират от MarketWatch. Експертите вече се съмняват, че по-нататъшната интеграция ще се състои, както беше планирано. Те предвиждат, че тя ще бъде отменена, а не замразена, както твърдят към момента властите.

Общо двете банки се нуждаят от 15,6 милиарда евро за повишаване на своята платежоспособност до необходимото равнище. Представител на гръцкото министерство на финансите заяви, че отделните процеси на рекапитализация ще започнат в най-скоро време.

В рамките на втория пакет от международна помощ за Гърция с общ обем 173 млрд. евро за възстановяването на рекапитализацията на най-големите банки и ликвидирането на редица малки кредитни институции са отпуснати 50 милиарда евро. Банките са задължени сами да набавят най-малко 10% от нужните им средства, като това може да стане и чрез емитирането на книжа.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички