Хампарцумян: Финансовата стабилност е необходима, но не е условие за растеж


Хампарцумян: Финансовата стабилност е необходима, но не е условие за растеж
Снимка:

442

Финансовата стабилност на България е необходима, но не достатъчно условие за растеж, каза главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк – Левон Хампарцумян, по време на конференцията "Успешно управление на рискове в несигурна среда", организирана от Кофас България, съобщиха от Булбанк.

Той посочи няколко фактора, изиграли положителна роля върху българската банкова система. На първо място, липсата на сложни деривативни финансови инструменти помогна на страната да бъде защитена от най-тежките ефекти на кризата, започнала през 2008 г., като загуба на спестявания, сериозни намалявания на активите на пенсионните фондове и т.н. В същото време банковата криза от 1996 – 1997 г. помогна на България да създаде една консервативна, регулирана и добре работеща банкова система.

"Банките следват развитието на икономиката и кредитирането ще започне да нараства с по-бързи темпове, когато бизнесът генерира растеж и се появят повече качествени инвестиционни проекти", коментира Хампарцумян. Той обясни още, че икономическата среда и насърчаването на предприемчивостта са факторите, които генерират растеж.

Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк каза още, че не очаква депозити от Кипър да бъдат прехвърляни в България. Според Левон Хампарцумян големите инвеститори търсят страни с ниски данъци и прилагащи английската правна система, а България може да почерпи опит от Северно-европейските и Балтийските страни, за да подобри средата си за правене на бизнес.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички