Хиляди фирми са с блокирани банкови сметки


Хиляди фирми са с блокирани банкови сметки
Снимка:

480

Десетки хиляди фирми осъмнаха с блокирани банкови сметки, съобщи Би Ти Ви.

Търговците подали заявленията си за задължителната по закон пререгистрация в последните работни дни на 2011-а, но Агенцията по вписванията не успяла да им обработи документите. И сега се води, че нямат фирмена регистрация.

Потърпевши са 33 500 фирми. Предимно малки компании и семейни дружества, които както повелява българската традиция са се сетили че трябва да се преригистрират в последния момент.

Над 33 хиляди търговци са подали документите си в срок в агенцията между 19 и 31 декември, но все още чакат да бъдат отразени и потвърдени от Агенцията по вписванията. Но сега в електронния търговски регистър техните фирми излизат като фирми със статус "обработва се".

И за да няма злоупотреба трезорите масово запорират тези авоари. 

Според банковите правила сметките задължително остават блокирани докато фирмата не се появи отново в електронния Търговски регистър.

До тогава по изключения се правят преводи единствено към държавата и за заплати и осигуровки на работниците.

Агенцията по вписванията отговори, че ще смогне да пререгистрира всичките над 33 500 фирми до 20 януари, но банките нямат право да запорират сметки.

Действително българинът обикновено върши работата си в последния момент, но въпреки това законът не предвижда никаква възможност да им се блокират банковите сметки. Ако ще да са подали по електронен път и на 31 декември 2011 година и банките трябва да поемат своята отговорност, коментира Виолета Николова, изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.

Всеки трезор действа избирателно. Някои от банките се оправдаха пред bTV, че още през септември-октомври миналата година са предупредили клиентите си за тази опасност и със изрични съобщения в техните интернет страници.

От БНБ отговориха, че засега нямат коментар по темата. Нямат и статистика има ли при тях внесени жалби срещу банки и колко са те.

От Агенцията по вписванията не чувстват вина и подчертаха че за да ускорят обработката тук се работи с удължено работно време дори и през почивните дни. Но става въпрос за партиди на 33 хиляди фирми. Става въпрос за поредния български параграф 22.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички