Холдинг на руски милиардер иска 1 млрд.евро от Черна гора


Холдинг на руски милиардер иска 1 млрд.евро от Черна гора
Снимка:

554

Холдингът на руския милиардер Олег Дерипаска иска от Черна гора компенсация до 1 млрд.евро заради поставянето във фалит на алуминиевия завод КАП, в който той е акционер. За целта компанията ще сезира арбитражни съдилища, предаде БГНЕС.

"Ангажирали сме големи адвокатски кантори, с които подготвяме редица искове срещу правителството на Черна гора", съобщи холдингът En+ в комюнике. Общата сума на исковете възлиза на до един милиард евро.

En+ смята да възобнови делото за 300 милиона евро, започнало през 2007 г. пред арбитражен съд във Франкфурт и прекратено през 2009 г. Обмисля се завеждането на подобен иск и пред съд в Париж, уточни говорител на компанията.

Съд в Черна гора започна процедурата по поставяне във фалит на потъналия в дългове завод КАП на 8 юли по искане на правителството. Държавата и En+ притежават по 29,36% от завода и през 2012 г. той донесе близо 5% от БВП на страната.

En+ уверява, че е един от главните кредитори на завода КАП, който му дължи 93,5 милиона евро. Руският холдинг обвинява правителството на Черна гора, че е нарушило правата на инвеститорите, прекратило е договор, подписан през 2009 г. с Еn+ и не е изпълнило обещанието си да субсидира произвежданата от КАП електрическа енергия.

Със своите 1200 служители КАП е най-големият индустриален работодател в малката адриатическа държава с население от 660 000 души. В края на май МВФ препоръча на Черна гора да ликвидира компанията КАП и да увеличи данъците, за да намали държавния си дълг.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички