HSBC закрива сметки на дипломатически мисии


HSBC закрива сметки на дипломатически мисии
Снимка:

572

Най-голямата британска банка HSBC е поискала от 40 дипломатически мисии да закрият сметките си. Мярката била част от програмата на финансовата институция за намаляване на бизнес риска, пишат от BBC, цитирани от КРОСС. Дипломатическите сметки трябва да бъдат закрити в рамките на 60 дни.   

HSBC обяви, че третира посолствата и консулствата по същия начин, по който и останалите си бизнес криенти. Те трябва да покриват пет критерия - международна свързаност, икономическо развитие, доходност, ефективност на разходите и ликвидност. Говорител на банката обясни, че този филтър се прилага от май 2011 г. и посолствата не са изключения.

Според данните на вестника сред засегнатите сметки са тези на представителството на Ватикана, както и на самия Апостолически нунций във Великобритания. Други са посолството на Папуа Нова Гвинея и консулството на Бенин.

„Посолствата и консулствата отчаяно имат нужда от банка, не само за да получават парите за визи и паспорти, но и за да плащат заплатите на служителите си, сметките си, наемите си", казва Бърнард Силвър, ръководител на Дипломатическия корпус в страната.

„Банкираме в HSBC от 22 години и да ни изхвърлят по този начин е взривоопасно", коментира представител от посолството на Папуа Нова Гвинея. От Бенин пък се оплакаха, че имат трудности с намирането на нова банка.

Дипломатическите мисии понякога се смятат за рискови от банките, тъй като ги подозират в пране на пари, заради политическата им обвързаност. През 2004 г. американската „Ригс нешънъл банк" беше глобена, а по-късно и продадена, след като стана ясно, че е поддържала сметка на чилийския диктатор Аугусто Пиночет, припомня BBC.

Самата HSBC също е глобявана от властите в САЩ заради пране на пари, свързани с наркокартели в Латинска Америка.



  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички