И Европейският съвет реши да не наказва Испания и Португалия


И Европейският съвет реши да не наказва Испания и Португалия
Снимка: Getty Images/Guliver

2035

Европейският съвет се съгласи с Еврокомисията да не се налагат санкции срещу Испания и Португалия заради големия им бюджетен дефицит, който надхвърля установения в ЕС таван от 3%.

"Съветът се съгласи да не се налагат глоби на Испания и Португалия заради липсата на ефективни действия по коригирането на прекомерния дефицит", казва се в съобщението, цитирано от РИА Новости. 

Така крайният срок за намаляване на дефицита за двете държави ще бъде отложен без сериозни санкции. Съветът ще установи нови срокове за съкращаването на дефицита.

Трипроцентният таван за бюджетния дефицит е записан в Пакта за стабилност и растеж на ЕС. Има се предвид размерът на дефицита според брутния вътрешен продукт (БВП). Там също се казва, че държавният дълг на всяка една от страните-членки не трябва да надхвърля 60% от БВП.

Ако държавата надхвърли 3-те процента, ЕС въвежда спрямо нея процедурата по принудително намаляване на дефицита и установява срокове за привеждането му в норма. Принудителното намаляване на дефицита може да бъде болезнено за страната, защото води до намаляване на разходната част на бюджета, до съкращаване на икономическата активност и ръст на безработицата. Глобата за неизпълнение на изискването е 0,2% от БВП, като тя може да бъде съкратена или анулирана по решение на Еврокомисията и Европейския съвет.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички