Икономисти: Банковата ни система е стабилна


Икономисти: Банковата ни система е стабилна
Снимка:

403

Проблем с банковата система в България няма. Тя е стабилна и ще продължава да бъде такава.

Това сочат данни от годишния доклад на Института за икономически изследвания на БАН.

Проблем обаче ще имат отделни банки, които трудно биха могли да се финансират сами. Сега предстои период, в който се очаква съживяване на кредитирането, а те трябва за да компенсират лошите кредити, те ще имат проблем с капитализацията си, коментира Григор Сарийски, изготвил частта от доклада, свързана с финансовия сектор, цитиран от Кросс.

Той припомни, че вече има една банка в България с предписание за увеличение на капитала от "Банковия надзор" в България.

Според Сарийски банките, които не успеят да наберат нужния капитал, или ще се слеят с други банки и ще продадат активите си.

По думите му кризата е оказала положителен ефект върху кредитирането, а именно, че му е сложила спирачки. Когато говорим за банкова система, проблем хем има, хем няма, каза той. Страната ни е на първо място по лошо кредитиране, което може да е зле за капитализиарнето на банките.

От доклада става ясно още, че страната ни изостава в класациите по конкурентоспособност и условия за правене на бизнес, като най-проблемните ни области в конкурентоспособността са иновациите, инфраструктурата, институциите, технологичната готовност и размерът на пазара.

Според икономистите бизнесът у нас изпитва силни ограничения в достъпа до финансови ресурси, а проблем за развитието му са нелоялни практики на сивия сектор, данъците и недобре обучената работна ръка.

Най-силно ударът на кризата се усеща от дребния бизнес. 90% от дружествата с ликвидни проблеми са микропредприятия с до 9 човека.

В доклада се посочва още, че страната ни не е изправена пред опасността от голям бюджетен дефицит, но задържането на плащанията към бизнеса, съкращаването на инвестициите и отлагането на реформите в ключови сфери влошават бизнес средата у нас.

Регистрираният спад през 2009 е 5,5%, възстановяването през 2010 е твърде слабо с едва 0,4% растеж. Растежът за 2011 е по-силно изразен - 1,7% в следствие на подобрената външна среда и бързото нарастване на износа.

Нашата прогноза е за растеж от 1,3% през 2012 година, като очакваме подобрение през 2013 и 2014, заяви Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН. Догодина не е изключено да има ускорено нарастване на БВП до 2,7%, а през 2014 - до 4,2%.

В средносрочен план бюджетното салдо ще остане дефицитно. Износът ни засега няма да издърпа икономиката ни напред, смятат експертите. Структурата на нашия износ не е хубава, коментира Виктор Йоцов. В средносрочен план растежът ще бъде слаб, прогнозира още той.

Според експертите България е сред страните членки, където целият ефект на кризата се е пренесъл върху заетостта, без да се накърни производителността на труда. От втората половина на 2010 и цялата 2011 ръстът на производителността на труда надхвърля този на реалната работна заплата.

Икономистите са на мнение, че динамиката на заетостта през 2012 и 2013 ще зависи от скоростта на възстановяване на икономиката ни и от типа растеж.

Икономистите препоръчаха повишаване на производителността и конкурентоспособността чрез внедряване на съвременни технологии и иновации, както и улесняване достъпа на българския бизнес до пазара в ЕС.

 

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички