Инвеститори и заможни вложители ще спасяват банките в ЕС


Инвеститори и заможни вложители ще спасяват банките в ЕС
Снимка:

414

Инвеститори и заможни вложители ще трябва да си поделят тежестта по спасяването на  банките, изпаднали във финансови затруднения. Това е част от споразумението, което рано сутринта постигнаха финансовите министри на страните от Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

В продължение на седем часа министрите обсъждаха дали банките пред фалит да бъдат финансирани или направо затваряни. В крайна сметка се стигна до решението акционерите, облигационерите и хората с депозити над 100 000 евро да имат равен дял в спасяването на банките, които имат затруднения.

Новата мярка разбива доскорошното табу в Европа, според което спестителите никога не би трябвало да губят депозитите си. Все пак отделните държави ще имат известна свобода да решават кога и как загубите на дадена банка да се компенсират от клиентите й.

Ирландското председателство на ЕС досега не успяваше да сближи гледните точки на две групи страни, спорещи по време на преговорите, предаде БГНЕС . В първата група са Франция и Великобритания, които искат да имат гъвкавост за действие при всеки конкретен случай. Например Париж иска при определени обстоятелства да защитава индивидуалните вложители и малките и средни предприятия. Други страни като Германия, Холандия и Финландия пък искат възможно най-стриктни правила, за да се избегне несигурността, която би отблъснала инвеститори и вложители. Те искат и да се избегне в бъдеще всякакво прибягване до публични средства.

От началото на кризата данъкоплатците в цяла Европа трябваше да плащат за редица непопулярни мерки за спасявяне на финансовите институции, които предизвикаха широко недоволство.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички