Иран иска САЩ да ѝ върнат 2 млрд. долара


Иран иска САЩ да ѝ върнат 2 млрд. долара
Снимка: Getty Images / Guliver

2139

Иран се подготвя да предприеме международни правни действия за възстановяване на 2 млрд. долара замразени ирански авоари. Преди време американски съд нареди парите да бъдат използвани за изплащане компенсации на американци, станали жертва на терористични атаки, заяви президентът Хасан Рухани, предаде AFP.

По неговите думи случаят с тези 2 млрд. долара скоро щял да бъде в Международния съд.“Няма да позволим на САЩ да глътнат тези пари толкова лесно“, подчерта президентът пред няколко хиляди души в южния град Керман.

Американският върховен съд реши на 20 април, че Иран трябва да предаде близо 2 млрд. долара замразени активи на централната си банка на оцелели и роднини на убитите при нападения, в чието организиране е обвинен Техеран. Сред атаките са бомбените атентати срещу казарми на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 г. и взривовете в кулите Хобар в Саудитсдка Арабия през 1996 г.

Решението на върховния съд на САЩ касае около 1000 американци.

Решението беше взето въпреки надеждите за подобряване отношенята между техеран и Вашингтон след постигането на ядрената сделка през юли между Иран и големи сили, водени от САЩ. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази готовност да помогне за намиране решение на спора, но само при условия, че и двете страни отправят към него искане за това.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички