Иран получил тайни плащания от САЩ в размер на 33,6 млрд. долара


Иран получил тайни плащания от САЩ в размер на 33,6 млрд. долара
Снимка: Getty Images / Guliver

1870

Иран вероятно е получил от САЩ допълнителни 33,6 млрд. долара в тайни плащания в брой и в злато в периода 2014-2016 г. Това сочи казаното пред Конгреса от експерт, запознат със сключената през миналата година ядрена сделка с Техеран, предаде БГНЕС.

Между януари 2014 г. и юли 2015 г., когато администрацията на президента Барак Обама уточняваше финалните детайли по сделката, на Иран са били плащани по 700 млн. долара всеки месец от сметки, които преди това бяха замразени поради американските санкции. В крайна сметка общо 11,9 млрд. долара са били платени на Иран, но подробностите около тези плащания остават в мистерия според Марк Дубовиц,, изпълнителен директор на Фондацията за защита на демокрациите, пише Washington Free Beacon.

Общо „Иран вероятно е получил 33,6 млрд. долара в брой или в злато и други ценни метали“, разкри Дубовиц.

Въпросите около тези плащания се появяват след потвърждението от високопоставени представители на администрацията на Обама във вторник, че Вашингтон е бил принуден да плати 1,7 млрд. долара в брой за освобождаването на няколко американски заложници от Техеран по-рано тази година.

Законодателите и други среди настояват в момента администрацията да разкрие как и какви други плащания са направени през годините, за да бъде организирана ядрената сделка. Пред финансовата комисия в Камарата на представителите Дубовиц каза: „През юли Associated Press цитира правителствени служители, по думите на които в Иран са се върнали най-малко 20 млрд. Долара. Тези пари в брой или в злато и ценни метали са били върнати на Техеран? Чрез официалната финансова система ли? Или чрез някакви комбинации?“

Експертът иска също така изясняване дали в тези 20 млрд. долара трябва да бъдат включени тези 11,9 млрд. долара от съвместния план за действие, или 20-те милиарда са отделно от тези 11,9 млрд. По думите на Дубовиц най-лошият сценарий е, че Иран може би е получил 33,6 млрд. долара в брой и злато.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички